Vertrouwenspersoon
De media overspoelen ons met berichten over grensoverschrijdend gedrag. DWDD, NOS Sport, ministerie van onderwijs, vrouwengevangenissen en zelfs bij het onafhankelijke meldpunt voor ongewenste omgangsvormen komt het voor!
Gebeurtenissen worden vaak uitvergroot omdat het bekende Nederlanders zijn. Maar intussen heeft ook 1 op de 8 werknemers in Nederland jaarlijks te maken met grensoverschrijdend gedrag van collega’s en leidinggevenden. Dat wil niet zeggen dat elke medewerker die het meemaakt er ziek van wordt. Zeker niet als er voldoende steun wordt gegeven door de werkgever, de eigen collega’s en waar nodig door deskundigen.
Wat voor werkgevers en werknemers vooral van belang is, is dat het geen taboe is om er over te spreken. Dat je de wegen weet als zich een incident of een reeks van incidenten voordoet. En dat je op die manier een veilig klimaat met elkaar kunt creëren, waarin ieder zich vrij voelt om aan te geven dat er een grens wordt overschreden. Dat begint met bewustwording over wat is grensoverschrijdend? Niet iedereen reageert hetzelfde op gedrag. Wanneer voel je je gepest, geïntimideerd, gediscrimineerd of is er sprake van ongewenst seksuele aandacht?
Wetgeving
De Arbowet verplicht alle werkgevers om medewerkers zo goed mogelijk tegen grensoverschrijdend gedrag te beschermen. De overheid heeft een wetsvoorstel gemaakt over een wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon. Met dit wetsvoorstel wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon te geven. Iedere organisatie moet dit dus gaan regelen. Dit wetsvoorstel is al door de Tweede kamer heen.
Onze expertise en aanbod
MijnKennis biedt de expertise van een gecertificeerde vertrouwenspersonen die zowel de werkgever als de medewerker bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Herhaaldelijk komt het voor dat uit een Risico-inventarisatie & evaluatie naar voren komt dat het handig is om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Je kunt via ons ontzorgd worden in het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
Voorbeelden:
Nieuwe medewerker
Je hebt een medewerker jong, vers van school en maakt in haar inwerktijd kennis met een van de ervaren collega’s 15 jaar ouder. Deze collega zoekt in de privésfeer contact. Jouw medewerker weet niet goed hoe ze hier mee om moet gaan. Ze vindt hem aardig maar heeft geen behoefte aan privé contact en durft niet af te wijzen. Intussen stuurt de ervaren collega steeds vaker berichten. Deze berichten worden steeds intiemer en ongepast. De medewerker vraagt de ervaren collega te stoppen maar het wordt alleen maar erger. Je medewerker vindt het ook moeilijk om het met jou te bespreken omdat ze niet wil klagen. Ze belt de vertrouwenspersoon en overlegt met haar welke mogelijkheden ze heeft en geeft haar tips hoe ze ervoor kan zorgen dat situatie weer oké wordt voor haar.
Boos op leidinggevende
Een medewerker komt bij de vertrouwenspersoon omdat hij zich geïntimideerd voelt door zijn leidinggevende (hij zit alleen maar te zenden en neemt me niet serieus, haar wil is wet). Ik heb last van haar. De medewerker durft er niks van te zeggen i.v.m. tijdelijk contract. Hij belt de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon maakt een afspraak en helpt de medewerker om het gesprek met zijn leidinggevende goed te kunnen voeren zonder dat de relatie verslechterd met risico op ontbinden van het contract. De vertrouwenspersoon stuurt aan op grenzen aangeven maar samen verder te gaan. Zonder de hulp van de vertrouwenspersoon hadden deze personen zich waarschijnlijk ziekgemeld en waren we misschien minstens 8 weken verder geweest.
Meteen afsluiten of wil je eerst nog een specialist spreken? Neem dan contact op met Yolanda Kuis of vul het contactformulier in.
[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]