8 November 2022
Betalingsregeling coronabelastingschuld verder versoepeld
Heb je een in de kern gezond bedrijf en een coronabelastingschuld van tenminste € 10.000, dan kun je onder voorwaarden jouw coronabelastingschuld in maximaal 7 jaar in plaats van 5 jaar aflossen. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de Belastingdienst, waarin je onderbouwt waarom je niet in 5, maar wel in 7 jaar de coronabelastingschuld kunt aflossen. Je kunt geen gebruikmaken van deze verlenging als:
- jouw onderneming gebruik heeft gemaakt van het belastinguitstel, maar er financieel niet slecht voorstaat;
- jouw onderneming een hoge coronabelastingschuld heeft, maar in de jaren voorafgaand aan de coronapandemie hebt u met de onderneming niet of nauwelijks winst gemaakt;
- jouw onderneming een openstaande coronabelastingschuld heeft van minder dan € 10.000.
Je kunt ook gebruikmaken van de mogelijkheid om de vastgestelde maandbedragen per kwartaal te voldoen. Daarnaast kun je gebruikmaken van een eenmalige betaalpauze van maximaal zes maanden. Aanvankelijk was dit drie maanden, maar onlangs is de betaalpauze met drie maanden verlengd. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst, waaruit het betalingsprobleem blijkt. Daarnaast kun je alleen van de langere betaalpauze gebruikmaken als je vanaf 1 april 2022 de reguliere betalingsverplichtingen (zoals afdracht btw en loonheffingen) steeds bent nagekomen.
Aflossen via de g-rekening
Heb je een g-rekening, dan kun je de coronabelastingschuld ook aflossen via deze rekening. Dit kan voor de btw- en uw loonheffingenschulden. Je maakt het geld dan over van de g-rekening naar rekeningnummer NL78 INGB 0000 4440 40 van de Belastingdienst/Centrale administratie te Apeldoorn. Vermeld daarbij het betalingskenmerk dat op de naheffingsaanslag staat. Als je dat kwijt bent, kun je dat terugvinden via belastingdienst.nl/betalingskenmerk.
Het is ook mogelijk om de g-rekening te gebruiken voor andere belastingen. Maar dan moet je de g-rekening eerst laten deblokkeren met een deblokkeringsverzoek. Op belastingdienst.nl/corona lees je hoe je dit doet.
Deadline opgave werkelijke omzet TVL Q4 2021 nadert
Heb je TVL ontvangen over het laatste kwartaal van 2021 (Q4)? Dan heb je van de RVO een vaststellingsverzoek ontvangen om jouw werkelijke omzet door te geven. Op grond van die gegevens kan de definitieve tegemoetkoming worden berekend. Je hebt tot en met 1 november 2022 de tijd om jouw omzet door te geven. Dat is twee maanden later dan de oorspronkelijke deadline van 1 september 2022. Je geeft jouw omzet door via jouw digitale dossier. Ga naar de juiste periode en klik bij ‘Aanvraag’ op ‘Beheren’. Vaak hoef je alleen maar een vinkje te zetten voor akkoord.
Geef tijdig werkelijke omzet OVK Q3 2021 door
Doordat de werkelijke omzet voor de TVL Q3 2021 later mocht worden doorgegeven aan de RVO, is ook de datum voor de vaststelling van de tegemoetkoming voor de ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven (OVK) over het derde kwartaal van 2021 (Q3) opgeschoven. Deze regeling kun je als land- of tuinbouwer immers alleen benutten als de maximale TVL, die je over die periode hebt aangevraagd, niet toereikend was. De nieuwe uiterste datum voor de vaststelling van OVK Q3 2021 is 1 december 2022 geworden. Voor de vaststelling van de OVK Q4 2021 is de datum ook uitgesteld naar 1 februari 2023. De uiterste datum voor OVK Q1 2022 is ongewijzigd gebleven: 28 februari 2023.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.