Werken met taakdelegatie
Voor de begeleiding bij de terugkeer naar werk van arbeidsongeschikte medewerkers biedt MijnKennis de deskundigheid van bedrijfsartsen. Onze bedrijfsartsen kunnen op eigen initiatief ervoor kiezen om bepaalde taken van de re-integratiebegeleidingen en bijbehorende wettelijke verplichting rondom de Wet Verbetering Poortwachter over te dragen aan de adviseur arbeid en gezondheid (AAG). Je kunt deze adviseur een beetje vergelijken met een praktijkondersteuner van de huisarts. Deze adviseur is geen arts, en mag daarin geen medisch onderzoek of beoordelingen doen, maar is wel opgeleid om medewerkers bij te staan en te adviseren over gezond, veilig en prettig werken.
Het is voorbehouden aan de arts om aan te geven welke taken deze wil overdragen aan de adviseur. De medewerker heeft ten alle tijden toegang tot de arts, en mag dit bij ons aanvragen zonder eerst toestemming te moeten vragen.
Meer aandacht en kwaliteit
Deze manier van werken zorgt ervoor dat de bedrijfsarts meer tijd krijgt voor medewerkers. Bedrijfsartsen zijn schaars en hebben een hoge werkdruk. Door samen te werken met de adviseur arbeid en gezondheid kunnen we meer aandacht en kwaliteit leveren om medewerkers te ondersteunen bij herstel en terugkeer naar werk.
Strenge geheimhoudingsplicht
De adviseur werkt onder net zulke strenge geheimhoudingsplicht als de bedrijfsarts, en moet zich houden aan de privacywetgeving (AVG) ter bescherming van de werknemer. Dat betekent dat medische informatie alleen wordt gedeeld met de bedrijfsarts in een daarvoor beveiligde omgeving. De medewerker mag altijd het medisch dossier opvragen bij MijnKennis.
Bij MijnKennis hebben we het zo afgesproken dat de adviseur arbeid en gezondheid kan worden ingeschakeld voor:
- Een intakegesprek als blijkt dat er zorgen zijn dat een medewerker mogelijk langer uitvalt, de adviseur inventariseert de gezondheidsklachten en of er al een behandeling is gestart, bespreekt het takenpakket en werkomstandigheden, en checkt wat volgens de medewerker nodig is of kan helpen bij de terugkeer naar werk. Hiervan gaat een verslag naar de bedrijfsarts; die beslist vervolgens over wat de volgende stap is in de begeleiding.
- Tussentijdse consulten, als de bedrijfsarts de medewerker zelf heeft gezien en een re-integratieadvies heeft gegeven, dan kan de adviseur afspraken maken om de voortgang met de medewerker te bespreken. Elke keer stemmen arts en adviseur af welke vervolgstap na een consult gewenst is, en dit wordt aan medewerker en werkgever voorgelegd.
- Organiseren van doorverwijzingen naar zorg- of hulpverlening
Omdat de adviseur onder taakdelegatie van de bedrijfsarts werkt, mag de adviseur op aangeven van de bedrijfsarts een doorverwijzing regelen naar een gespecialiseerde zorgverlener. De adviseur overlegt met de medewerker en werkgever over routing, met werkgever ook over eventuele kosten en mogelijkheden voor vergoedingen, doet de aanvraag namens de bedrijfsarts en bewaakt de start en de voortgang van het traject. - Een preventief gesprek, als er zorgen zijn over (duurzame) inzetbaarheid van een medewerker kan de adviseur arbeid en gezondheid aan de hand van een inzetbaarheidsmeting een inventarisatie doen met de medewerker en samen overleggen welke acties de medewerker zelf kan oppakken en waar nog hulp bij nodig is om uitval in de toekomst te voorkomen.
[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]