8 May 2020
Dring verzuim terug met het preventiegesprek
Preventiegesprek
Frequent kort verzuim kan een voorbode voor langdurig verzuim zijn dat redelijk eenvoudig voorkomen kan worden met een preventiegesprek.
Doel
Het preventiegesprek heeft als doel langdurig verzuim onder medewerkers voor te zijn en uiteindelijk te voorkomen. Als er twee verzuimmeldingen in één maand volgen of de medewerker meldt zich meer dan drie keer in één jaar ziek, dan kan dit een voorbode voor langdurig verzuim zijn. 50% Van alle frequentverzuimers verzuimt binnen twee jaar langdurig (langer dan 6 weken) en 60% van alle frequentverzuimers blijft hetzelfde patroon laten zien van vaker ziekmelden dan gemiddeld.
Dit kan aan allerlei factoren liggen en het verzuimgesprek is dan ook bedoeld om deze in kaart te brengen en te inventariseren welke mogelijkheden er zijn om langdurig verzuim te voorkomen.
Aanpak
Bij het voeren van een preventiegesprek maakt MijnKennis gebruik van het principe van het Huis van Werkvermogen. In het Huis van Werkvermogen zijn de factoren die werkvermogen beïnvloeden samengebracht onder één dak. Deze ‘verdiepingen’ gaan over;
- Gezondheid;
- Competenties;
- Waarden;
- Arbeid.
De gesprekken zijn vertrouwelijk. De werknemer krijgt een uitnodiging van onze adviseur Arbeid & Gezondheid, Yolanda Kuis.
Voorafgaand aan het adviesgesprek wordt de medewerker gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Vervolgens wordt het gesprek gevoerd op het werk van de medewerker of bij MijnKennis op locatie. Desgewenst kan een gesprek ook door middel van beeldbellen worden georganiseerd.
Resultaat
Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan met de betreffende werknemer kan er belangrijke informatie verkregen worden die toekomstig verzuim mogelijk kan voorkomen en langdurig verzuim de kop in kan drukken. De medewerker krijgt persoonlijk advies en ontvangt een terugkoppeling, die de werknemer op eigen initiatief met de werkgever kan bespreken. Zo wordt jouw medewerker zich meer bewust van wat zij zelf kunnen doen om hun inzetbaarheid te verbeteren en krijg jij als werkgever meer inzicht in waar je zelf invloed op kunt hebben.
Evaluatieonderzoek
We hebben een evaluatieonderzoek gedaan bij ruim 90 medewerkers die een preventie-gesprek hebben gevoerd met onze adviseur. We ontdekten dat deze zelfde groep een jaar na dato een daling van het aantal ziekmeldingen liet zien van meer dan 40%. En het aantal verzuimdagen was een jaar later met 37% gedaald.
Investering
Een preventiegesprek wordt gevoerd door onze academisch opgeleide adviseur Arbeid en Gezondheid, Yolanda Kuis. Inclusief een meting vooraf en verslaglegging achteraf betaal je € 295,- (exclusief btw en reistijd).
Je kunt ook jouw leidinggevenden of interne HR / of arbo-adviseurs trainen in het voeren van deze gesprekken. Dan doen wij graag een voorstel op maat.
Aanvraag van een preventiegesprek voor een medewerker kan bij: yolanda.kuis@mijnkennis.nl
Telefoonnummer 06-23892518
Reacties
Er zijn nog geen reacties.