18 May 2020
Interview Maurice Kersten – Eigenaar restaurant Groenewoud in Nijmegen
Samen met zijn vriendin Susanne Hülck nam Maurice Kersten vorige jaar januari het restaurant over. Na een flinke opknapbeurt openden zij in maart 2019 de deuren, die ze bijna precies een jaar later weer konden sluiten vanwege het coronavirus.
Waarom hebben jullie restaurant Groenewoud gekocht?
Ik was al lange tijd werkzaam als chef-kok en we hadden wel plannen en wensen, maar we waren niet concreet op zoek naar een restaurant ter overname.
Groenewoud kwam op ons pad en pastte precies in het plaatje dat wij voor ogen hadden: een restaurant in het midden segment met een goede prijs / kwaliteit verhouding.
Hoe ging de eerste periode?
We zijn ‘stilletjes’ open gegaan. Mensen zijn nieuwsgierig dus komen het uitproberen. Dat liep meteen goed. Daarnaast hebben we ook een aparte zaal waar we gasten voor feesten en koffietafels konden ontvangen.
En toen kwam het nieuws binnen op 15 maart…
Om 17:45 u. kwamen de eerste gasten binnen en die moest ik dus vertellen dat we ze niet mochten ontvangen. Er werd nog laconiek gereageerd door een gast die riep: “Ik betaal de boete wel”, maar dat leek me niet zo’n goed idee. We hebben toen de bestelling opgenomen bij de gasten die gereserveerd hadden en hebben de gerechten thuis bezorgd. Toen was ons afhaalconcept eigenlijk al een feit.
Hoe werkt het bestellen bij jullie?
Wij werken met de online reserveringstool Resengo. Mensen die willen afhalen kiezen een tijdstip en vervolgens de gerechten. Het betalen gaat via iDeal. Het eten is al klaar, dus je hoeft thuis niet mee zelf aan de slag. En we serveren het op echt servies, zodat je thuis zoveel mogelijk een echte ‘Groenewoud’ ervaring hebt. Het servies breng je de volgende dag weer terug. Er staat een tafel buiten waarop je het kunt achterlaten.
En, hoe is de omzet?
Op dit moment verkopen we rond de 40 couverts en er zit een stijgende lijn in. Dat is mooi, maar nog steeds is dit slechts goed voor 20% van de omzet die we normaal gesproken hebben. Met name doordat we ook de inkomsten missen van de zaalverhuur. Daarnaast hebben we nu wel tijd om bijvoorbeeld zelf het schilderwerk te doen. Dat scheelt weer in de uitgaven.
Je kunt 1 juni weer open. Hoe pak je dit aan met in achtneming van de 1,5 m?
We kunnen ongeveer de helft van de tafels uit het restaurant halen. Gelukkig hebben we een zaal en een ruim terras waardoor we wel veel plek hebben om dit tot uitvoering te brengen. En we gaan werken met twee tijdsloten: van 16:30 – 19:00 uur en van 19:30 – sluit.
Waarmee heeft MijnKennis jou geholpen?
In het begin van de coronacrisis was veel onduidelijk. Ik heb toen veel gehad aan de adviezen van Gerald Willemsen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Wat heel prettig werkt is dat ons kassasysteem direct in verbinding staat met onze administratie, waardoor we altijd helemaal bij zijn en ook goed zicht hebben op onze financiële resultaten. Nu maar hopen dat de cijfers weer wat positiever worden nu we weer open kunnen.
Wil je meer weten over restaurant Groenewoud of een tafel reserveren? www.restaurantgroenewoud.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties.