1 March 2021
NOW: Alles op een rijtje
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid 4e en 5e periode
Inleiding
Het kabinet ondersteunt de economie onder andere met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Vanaf 1 oktober 2020 is alweer de derde NOW-regeling (NOW 3) ingegaan.
De NOW 3 is van toepassing op de periode van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 en is opgedeeld in drie delen van steeds drie maanden: oktober t/m december 2020 (3e periode), januari t/m maart 2021 (4e periode) en april t/m juni 2021 (5e periode).
De NOW-regeling bestaat hiermee uit vijf tranches. Je kunt per tijdvak een afzonderlijke aanvraag indienen. Het aanvraagloket voor de 1e, 2e en 3e periode is inmiddels gesloten. We informeren je hierna over de 4e en de 5e periode van de NOW-regeling.
Omzetdaling
De omzetdaling wordt bepaald door een kwart van de omzet van 2019 (referentie-omzet) te vergelijken met de omzet in een door jou gekozen periode van drie maanden (omzetperiode). Voor de 4e periode kan je drie aaneengesloten kalendermaanden als omzetperiode kiezen in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 mei 2021. En voor de 5e periode drie aaneengesloten kalendermaanden in de periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021. Als je NOW aanvraagt voor opeenvolgende tranches, moeten de omzetperiodes op elkaar aansluiten.
Het minimale omzetverlies om aanspraak te kunnen maken op de NOW is nog steeds 20%.
Voor alle NOW regelingen geldt dat overige subsidies die je in het kader van de coronacrisis ontvangt, bijvoorbeeld TVL, als omzet meetellen. De NOW zelf wordt niet gezien als omzet.
Als jouw bedrijf bestaat uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) die samen een concern of groep vormen, moet je bij de aanvraag voor een afzonderlijke rechtspersoon de omzetdaling van het hele concern aanhouden. Slechts onder strikte voorwaarden kan de omzetdaling worden bepaald op de omzetdaling van een afzonderlijke rechtspersoon binnen het concern.
Loonsom
De referentiemaand voor de loonsom voor de 4e en 5e periode is juni 2020. Het UWV neemt de gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst automatisch over. Als die gegevens voor de maand juni 2020 ontbreken, kijkt het UWV naar de loonsom van april 2020.
Uw werkgeverslasten worden bij de 4e en 5e periode voor 40% gecompenseerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om pensioenpremies, premies werknemersverzekeringen en – meestal – om een reservering voor vakantiegeld.
Vermindering loon zonder subsidieverlies
De loonsom in maanden januari tot en maart 2021 (4e periode) respectievelijk april tot en met juni 2021 (5e periode) mag ten opzichte van driemaal de loonsom in juni 2020 geleidelijk worden verminderd met 10% zonder dat de subsidie lager wordt. De (vrijwillige) daling van de loonsom kan worden veroorzaakt door natuurlijk verloop in het personeelsbestand, door minder personeel aan te houden of door een vrijwillig loonoffer te vragen van werknemers. Daalt de loonsom met meer dan 10% dan kan dat betekenen dat je NOW-subsidie moet terugbetalen.
Bekijk hier het overzicht van alle NOW-regelingen.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.