20 April 2018
Werkgeverschap en warm weer: blijf jij het zonnetje de baas?
Soms komen er toevallig mooie dingen op je pad, die een beetje extra kleur geven aan je normale werkzaamheden. Dat gebeurde MijnKennis arbeids- en organisatiedeskundige Yolanda Kuis toen ze op een gewone werkdag, die toch ongewoon zonnig was, gebeld werd door presentatrice Mieke Hoijtink van Omroep Gelderland. Volgens de weersvoorspellingen zou donderdag 19 april 2018 wel eens alle warmterecords kunnen gaan breken. Tijd voor radioprogramma Goedemorgen Gelderland om eens wat professioneel advies in te winnen, want wat kun je eigenlijk het beste doen als je moet (màg!) werken met dit soort zomerse temperaturen? Live in de uitzending voorzag Yolanda heel Gelderland van deskundig advies – en nu maar hopen dat we dat advies dit jaar nog heel vaak mogen gaan gebruiken!
Airco en ijsjes
De vraag werd ingeleid door reporter ter plaatse Maurits Straatman, die voorbijgangers vroeg hoe zij met de warmte omgingen op hun werkplek. Veel blijven drinken bleek een breed gedragen advies, net als de airconditioning die op standje tien mag. Als nadeel van deze laatste maatregel werd aangegeven dat met een sjaal om op je werkplek zitten ook niet ideaal is; zeker als het buiten 25 graden is. Toch blijft een werkgever die op ijsjes trakteert een grote favoriet onder de mogelijke oplossingen. Met deze eerste persoonlijke oplossingen in het achterhoofd schakelde het programma live over naar het arbo-advies van Yolanda, die vanuit haar theoretische onderbouwing op een aantal punten verrassend dicht bij de suggesties van de leken bleek te komen.
Professionele mening
Op de vraag of een baas met armen vol ijsjes een goede oplossing is kon Yolanda alvast positief antwoorden. Dat was niet zozeer onderbouwd vanuit arbeidskundige theorie, maar vanuit de eigen ervaringen binnen MijnKennis, waar een werkgever met ijskoude versnaperingen een beproefd middel is. Ook de airco is hier geen vreemde, maar daar was nog wel wat specialistisch advies over te verstrekken. Een airconditioned kantoor is natuurlijk lekker koel; koel genoeg om de broodnodige concentratie vast te kunnen houden. Daarmee is het eigenlijk geen luxeproduct meer, maar bijna een noodzaak als het warm genoeg is. Toch kunnen we hier een kanttekening bij plaatsen: stel de airco niet te koud in, want de temperatuurverschillen met de buitenwereld worden te groot, wat tot gezondheidsklachten kan leiden. Eigenlijk is het voor de frisse lucht in je werkruimte altijd beter om een raam open te doen dan de airco aan te zetten, maar als het echt heet wordt buiten helpt alleen airconditioning nog.
Met de laptop op de stoep
Als frisse lucht zo belangrijk is, dan was de vervolgvraag van de interviewster te verwachten: moet je als werknemer gewoon voorstellen dat je lekker met je laptop op de stoep gaat zitten? Een mooi plekje in de schaduw geeft meer dan genoeg frisse lucht. Je bespaart er zelfs mee op de energiekosten van de airconditioning… Yolanda kon een heel eind mee met deze stelling. Volgens haar kan buiten werken tegelijk de productiviteit en het plezier in het werk verhogen. Zolang dat het geval is, blijft buiten werken absoluut een optie. Qua productiviteit is het ook gunstig voor de baas als er buiten wordt vergaderd en gewerkt, omdat de productiviteit zal toenemen ten opzichte van dat muffe, snikhete kantoor. Nog een belangrijk voor deel: wie buiten werkt zal meer in beweging blijven dan wie achter het bureau blijft puffen en zweten. Bewegen is veel beter dan stilzitten, dus ook hier lijkt naar buiten gaan een pluspunt te zijn.
Warme dagen, warme sfeer
Toch is het niet alleen een frissere werkplek die hier van belang is. Veel zwaarwegender voor lekker werken is de relatie tussen werkgever en werknemers, die bepalend is voor het verschil tussen een fijne werkplek en een werksfeer die negatief voelt. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat autonomie en sociale steun op het werk de beste middelen zijn om werkstress tegen te gaan, en dus de prestaties te verbeteren. Dat geldt natuurlijk minstens net zo sterk bij warm weer: de gemoederen lopen sneller op bij hitte, maar daar komt nog bij dat niet werken ineens stukken aantrekkelijker kan lijken als het zonnetje schijnt.
Zomerweer en werkklimaat
Hier snijdt het mes van goed werkgeverschap dus aan twee kanten – en des te sterker bij warm weer. Een werksfeer waarin werknemers zelf beslissingen mogen nemen over hoe en waar ze werken leidt tot ontspannen, aangenaam en productief werk. In overleg beslissen wat buiten kan en wat niet is een probaat middel tegen zomerse motivatiedipjes. Wat dat betreft zeggen algemene indicatoren uit de arbeidskunde ook het één en ander over het klimaat, en dan bedoelt Yolanda dus het werkklimaat in plaats van de zomerse weer. Bedrijven waar bij mooi weer plotseling het aantal ziekmeldingen omhoog schiet, moeten zich misschien eens achter de oren krabben. Heeft de helft van het personeel een zonneallergie, of is het gewoon fijner om te ‘spijbelen’ en een terrasje te pakken dan in goed overleg aan het werk te gaan? Zo bekeken is zomers weer op het werk echt een snelkookpan. De druk om te ontsnappen en de zonneschijn in te hollen loopt op, dus komt nu sterker naar voren of werknemers gemotiveerd en loyaal zijn dan bij milder weer.
Weerbestendig werkklimaat
Vanuit een arbeidskundig perspectief kunnen dus verrassende conclusies worden verbonden aan de werkomstandigheden bij oplopend kwik. Het radio-interview leert dus dat slimme werkgevers goed opletten wat er gebeurt als de zon gaat schijnen. Is er voldoende ruimte om samen te bespreken hoe jullie de zomerse uitdagingen gaan tackelen? Grote kans dat die zonne-energie de productiviteit en tevredenheid alleen maar ten goede komt! Meldt het halve kantoor zich bij het eerste lentezonnetje ziek? Dan is het tijd om je achter de oren te krabben: met een opener werkklimaat zouden de weerproblemen best eens aanzienlijk kunnen worden teruggedrongen. Grijp daarom het mooie weer aan als een positieve kans: niet alleen om met z’n allen een gezond gebruind kleurtje te krijgen, maar ook samen om een gezond en weerbestendig werkklimaat te scheppen!
Reacties
Er zijn nog geen reacties.