12 June 2020
Wijzigingen NOW 2.0
Voorwaarden bij collectief ontslag
De voorwaarden voor collectief ontslag zijn aangevuld. Bij een voorgenomen collectief ontslag van 20 of meer werknemers, moet de werkgever een akkoord hebben met de vakbonden of een andere personeelsvertegenwoordiging. Komt de werkgever er met hen niet uit, dan moet hij/zij een aanvraag voor mediation doen bij een nog op te richten commissie van de Stichting van de Arbeid. Heeft de werkgever geen akkoord of een mediationaanvraag, dan wordt het NOW 2.0-subsidiebedrag extra gekort met 5%.
Commentaar
Hoewel veel werkgevers onder NOW 1.0 de datum van 1 juni 2020 rood omcirkeld in de agenda hadden genoteerd omdat ze in de veronderstelling verkeerden dat zij op dat moment alsnog ontslag konden aanvragen, blijkt uit de Kamerbrief van 28 mei jl. en de brief van onder meer minister Koolmees van 29 mei jl. dat werkgevers alsnog bedacht moeten zijn op nadere spelregels.
Indien in het subsidietijdvak bedrijfseconomisch ontslag via het UWV wordt aangevraagd en deze aanvraag niet of niet tijdig wordt ingetrokken, vindt er bij de vaststelling van de subsidie immers een correctie plaats van 100% met de hoogte van de loonsom van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd. Daar kan dan, bij een collectief ontslag, 5% korting bij komen.
Tip
Dit betekent overigens niet dat het onmogelijk is om afscheid te nemen van medewerkers. De vaststellingsovereenkomst blijft immers een goed alternatief voor de werkgever.
NOW-subsidie telt niet mee als omzet – andere subsidies wel
Voor zowel de NOW 1.0 als de NOW 2.0 geldt dat subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen als omzet meetellen. Dit geldt ook voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Echter, inmiddels is bevestigd dat de NOW-subsidie (toch) niet meetelt als omzet voor het bepalen van de hoogte van deze subsidie.
Bij het berekenen van omzetdaling worden andere subsidies dus wel als omzet meegerekend, als deze betrekking hebben op de referentieperiode voor de omzetdaling. Subsidies die worden verstrekt in het kader van aanvullende noodmaatregelen voor specifieke sectoren, tellen dus in de regel mee als omzet voor de NOW. De NOW telt bijvoorbeeld ook subsidies mee die op een later moment worden uitgekeerd, maar wel logischerwijs (deels) toebehoren aan een eerdere periode. Denk daarbij aan een jaarlijkse structurele subsidie die toevallig in november wordt overgemaakt, maar bedoeld is voor het gehele jaar. Is er sprake van een (terugkerende) jaarlijkse subsidie (of andere baten) of een langer tijdvak dan het aanvraagtijdvak? In dat geval moeten deze inkomsten naar rato worden verdeeld over die maanden, voor zover de gehanteerde grondslagen in de jaarrekening hier niet al in voorzien.
Bezwaar maken tegen afwijzing NOW
Op 15 mei jl. hadden al 114.000 werkgevers een voorschot voor de NOW ontvangen voor een totaal bedrag van 4,1 miljard euro. Maar helaas worden werkgevers ook geconfronteerd met een afwijzing van hun NOW-aanvraag. Ook kan het straks voorkomen dat werkgevers bij de definitieve vaststelling het voorschot geheel of gedeeltelijk moeten terugbetalen. Het kan zijn dat de reden van afwijzing of terugvordering in strijd is met de letterlijk tekst van de regeling of met de strekking en de geest van de regeling, zoals die is aangekondigd. Bovendien kan de afwijzing of terugvordering niet conform de regels van behoorlijk bestuur zijn, zoals die onder meer zijn vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Ook in juridische procedures tegen deze afwijzende beslissingen of terugvorderingen helpen wij jou graag.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.