18 April 2024
Zorg voor een correcte opzegtermijn!
Belang van de juiste formulering
Adviseurs en rechters zien vaak dat de opzegtermijn tussen jou en je werknemer niet correct is vastgelegd. Dit komt ook voor bij tijdelijke contracten waarbij de mogelijkheid tot tussentijds opzeggen ontbreekt. In situaties van ontslag, zoals bij een vaststellingsovereenkomst of een gerechtelijke uitspraak, leidt dit vaak tot vervelende verrassingen voor jou als werkgever. Stel je voor dat een tijdelijk arbeidscontract niet tussentijds beëindigd kan worden zonder recht op WW. Dan moet jij het loon doorbetalen tot de einddatum van het contract. Als de cao geen opzegtermijnen regelt, zorg er dan voor dat je geen onjuiste termijnen formuleert in de arbeidsovereenkomst of in aanvullende documenten.
Risico’s van een langere opzegtermijn
Een verkeerde formulering of afwijking van de wettelijke systematiek kan leiden tot een langere opzegtermijn dan nodig, wat mogelijk resulteert in een hogere ontslagvergoeding. Neem het voorbeeld waarin zowel voor jou als voor de werknemer een opzegtermijn van twee maanden geldt. Tenzij een cao dit toestaat, is zo’n termijn alleen rechtsgeldig als jouw termijn als werkgever minimaal het dubbele is van die van de werknemer. Bedenk ook of het wenselijk is dat een werknemer twee maanden opzegtermijn heeft, aangezien zijn motivatie vaak snel afneemt. Je wilt waarschijnlijk liever dat de werknemer snel uit dienst treedt om verdere onrust of schade te voorkomen. Het langer doorbetalen van loon is daarbij ook niet aantrekkelijk.
Opzegtermijnen in cao’s
Over het algemeen zijn in cao’s de opzegtermijn en tussentijdse opzegmogelijkheden vastgelegd. Deze verwijzen vaak naar de wettelijke termijnen, die dan van toepassing zijn op individuele arbeidsovereenkomsten. Als werkgever hoef je hier vaak niets extra’s voor te doen. Valt jouw bedrijf niet onder een cao, dan moet je zorgen dat je de opzegtermijnen correct opneemt in de individuele arbeidsovereenkomsten of in het personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenreglement. Dit geldt ook voor de tussentijdse opzegmogelijkheid. Het kan voldoende zijn om naar de wettelijke termijnen te verwijzen of deze te kopiëren, tenzij je andere termijnen wenselijk acht.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.