15 April 2019
Verzekeren?! Niet sexy, wel noodzakelijk.
In Nederland zijn wij toch een beetje gek gemaakt door al die verzekeraars? Is het nou nodig al die dure verzekeringen?
Theo: In Nederland verzekeren we graag, dat klopt. Maar de cijfers geven daar ook aanleiding toe. Uit een onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijven failliet gaat na een brand. Ieder jaar zijn er 90 tot 100 bedrijven die een schade hebben van meer den 1 miljoen euro. Ondernemers schatten dat ze gemiddeld 44 dagen stil kunnen liggen, maar in de realiteit is dit gemiddeld twee weken. Dit bleek uit een onderzoek uitgevoerd door de Rabobank onder 380 Nederlandse ondernemers. Daarnaast kost het ontzettend veel tijd en energie om letterlijk het bedrijf weer op te bouwen. Dat moet je niet onderschatten.
Hoe weet je of je voldoende verzekerd bent?
Theo: Het begint met het laten uitvoeren van een risicoanalyse. Het in kaart brengen van de bezittingen. Is het pand eigendom of deels ook van de bank? Is het inventaris op de juiste waarde geschat? Bij brand, maar ook bij waterschade, moet alles vervangen worden. Daarnaast staat je bedrijf stil. Daar waar je jouw geld mee verdiende, kun je deels of zelfs helemaal niet meer uitvoeren. En na verloop van tijd gaan jouw klanten ook op zoek naar alternatieven. Dus de kans is groot dat je na een dergelijke ramp, jouw bedrijf weer letterlijk vanaf de grond moet opbouwen. Als ik dit voorreken aan ondernemers dan schrikken ze wel.
Wat is jouw gouden tip?
Theo: Wat heel belangrijk is, is het regelmatig (1x per 3 jaar) laten her taxeren van de bedrijfspand(en). De waarde van een pand neemt, zeker nu, toe. Bijvoorbeeld wanneer het pand tien jaar geleden is verzekerd voor zeg € 800.000,- en het is door schade onbruikbaar geworden. Maar inmiddels is de waarde gestegen naar 1 miljoen euro, dan ziet de verzekeraar dit als een onderverzekering van € 200.000,- en keert alleen uit over het verzekerde bedrag. Het gebeurt regelmatig dat bedrijven hierdoor failliet gaan. Dus laat 1x in de drie jaar het pand her taxeren en pas de brandverzekering daarop aan. En let daarbij ook op het inventaris en de voorraden die je hebt. Ben je flink gegroeid de afgelopen jaren? Zorg dan ook dat deze groei is mee verzekerd.
Hoe ziet de toekomst van het verzekeren eruit met de stijgende prijzend voor onroerend goed?
Wat ik nu al merk is dat verzekeraars steeds minder vaak grote gebouwen willen verzekeren. Laatst had ik een gloednieuw gebouwde school, maar bijna geen enkele verzekeraar wilde de school verzekeren. Uiteindelijk is het mij wel gelukt hoor.
Dus de toekomst is preventie. Hoe meer jij investeert in preventieve maatregelen tegen schade veroorzaakt door brand, storm, inbraak en water, hoe lager de premie zal zijn. Je kunt hierbij denken aan sprinklerinstallaties of het maken van compartimenten in grote open ruimten.
Wil jij weten of je voldoende verzekerd bent en waar je onnodig risico loopt? En wil je tips over preventieve maatregelen waardoor jouw polis wellicht lager uitvalt?
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.