20 August 2020
Interview met Ellen van Oort (49) – Gecertificeerd arbeidshygiënist
Ellen van Oort is lid van het MijnKennis Uit-en-Thuiswerkteam. Ze is sinds 1996 werkzaam als arbeidshygiënist en is sinds 2013 zelfstandig ondernemer.
Wat doet een arbeidshygiënist?
Ik onderzoek factoren op het werk die op korte en lange termijn de gezondheid van werknemers nadelig kunnen beïnvloeden. Je kunt hierbij denken aan de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, extreme hitte en lawaai, maar ook bijvoorbeeld aan biologische factoren zoals virussen. Op basis van gesprekken, observaties en metingen geef ik adviezen over hoe de arbeidsomstandigheden verbeterd kunnen worden.
Zijn het drukke tijden voor je nu ivm corona?
Nee, het is juist rustig geweest. Ik beoordeel vooral de arbeidsomstandigheden op de werkvloer en daar kon ik natuurlijk niet of maar beperkt terecht. Maar dat was niet heel vervelend omdat ik nu de tijd had om mijn administratie bij te werken. En ik merk dat het nu weer aantrekt, want ik heb inmiddels weer een volle agenda.
Kun je een normale werkdag beschrijven?
Ik kreeg onlangs een vraag van Pré Sustainability of ik hun corona maatregelen wilde beoordelen. Ter voorbereiding op het bedrijfsbezoek neem ik de beschikbare bedrijfsdocumentatie door, zoals het coronaplan wat ze opgesteld hadden. Vervolgens volgt een gesprek met de preventiemedewerker van Pre Consultants en een rondgang door het kantoor. Uiteindelijk stel ik een adviesrapport op. In totaal heb ik bij deze klant een dagdeel besteed, inclusief voorbereiding, het bedrijfsbezoek en het adviesrapport.
Wat valt je op met betrekking op corona?
Ik zie veel desinfectans op de werkvloer zoals alcohol gels. Dit is in de meeste situaties niet nodig, alleen op plekken waar veel ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn, zoals in een ziekenhuis. Je maakt handen het beste schoon met water en zeep. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er geen plek is om de handen met water en zeep te wassen. Dit is ook het officiële advies van het RIVM. En schoonmaken? Dan volstaat een goede allesreiniger.
Welke tips heb je voor 1,5 m op de werkvloer?
Het advies is nog steeds om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Op grond van de Arbowet moet de werkgever zorgen dat de medewerker beschikt over een ergonomisch verantwoord ingerichte werkplek. Verder is de werkdruk bij thuiswerken een belangrijk aandachtspunt. Als iedereen vanuit huis werkt, is het voor de werkgever lastig om tijdig te signaleren dat mensen overbelast raken.
Op kantoor is discipline het toverwoord. Zorg dat werknemers steeds herinnerd worden aan de 1,5 m regel en zorg ervoor dat de inrichting niet verleidt om te dicht bij elkaar te komen.
Hoe is jouw samenwerking met MijnKennis tot stand gekomen?
Ik ben gevraagd door Yolanda Kuis, arbeids- en organisatiedeskundige, toen MijnKennis gecertificeerd werd als Arbodienst en ze hun team wilde uitbreiden met een arbeidshygiënist. We hebben samen opdrachten uitgevoerd bij De Rooyse Wissel en bij Pré Consultants.
Heb je een paar makkelijke 1,5 m tips?
Zet een tafel voor de balie. Dat dwingt mensen om op afstand te blijven. Veel bedrijven hebben plexiglasplaten hangen, maar je ziet dat mensen naast deze schermen met elkaar praten. Zet aan weerszijden bijvoorbeeld een plant. Dat werkt goed.
Wil jij ook weten of jouw protocol coronaproef is of kan je wel wat bruikbare tips gebruiken die ervoor zorgen dat werknemers en klanten zich aan de 1,5 m regel houden?
Neem dan contact op met Ellen van Oort of met één van de andere professionals van het Uit-en-Thuiswerk team van MijnKennis.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig met betrekking tot dit artikel? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.